Proiectul a fost demarat la inceputul anului 2008, cand suma alocata pentru lucrari de eficientizare energetica a fost de 80 de milioane de euro, iar pana in prezent au fost acordate fonduri in valoare de 30 de milioane de euro, anunta NewsIn.

"Pana in luna martie a anului 2009 am acordat fonduri in valoare de 15 milioane de euro, iar in lunile martie si aprilie ale acestui an a fost alocata aceeasi suma. Adica in doua luni de zile valoarea fondurilor acordate a fost aceeasi cu cea acordata in primele 14 luni de la demararea proiectului. Asta inseamna ca sunt din ce in ce mai multe companii interesate de aceste fonduri", a mentionat Velody.

Acesta este un proiect al Bancii Europene pentru a ajuta companiile romanesti din sectorul industrial privat sa-si micsoreze facturile la energie electrica. Astfel, prin intermediul acestui proiect poate fi accesat un pachet integral de imprumuturi, asistenta tehnica si granturi de la Uniunea Europeana pentru industria romaneasca, a spus Mark Velody.

Astfel, companiile din sectorul industrial privat pot imprumuta pana la 2,5 milioane euro de la bancile participante si pot primi un grant de 15%, ceea ce inseamna circa 375.000 de euro din valoarea imprumutata direct de la BERD, atunci cand investitia va fi finalizata. Bancile partenere care acorda aceste fonduri sunt BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank.

Potrivit managerului acestui proiect, nu sunt eligibile pentru accesarea fondurilor acordate de BERD companiile din domeniile de armament, alcool, imobiliare sau cele cu investitii de tip greenfield.

De asemenea, potrivit lui Mark Velody, banii alocati pentru aceste fonduri provin de la Uniunea Europeana si sunt acordate prin intermediul bancilor partnere din Romania. Proiectul se va incheia la jumatatea anului 2010.