Castigul salarial mediu net a crescut in aprilie cu 0,4% (6 lei) fata de martie, pana la 1.408 lei (336 euro), datorita acordarii unor prime de Paste, a unor sume din profitul net si a realizarilor de productii mai mari, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Ritmul anual de crestere s-a temperat la 9,8%, de la 17,6% in martie.

Castigul brut a fost salarial mediu de 1.930 lei (460 euro) in a patra luna din acest an, cu 0,4% peste nivelul din luna precedenta.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 28,1% mai mare in aprilie 2009, fata de un avans de 27,9% in martie, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in aprilie in activitatile de intermedieri financiare (4.116 lei, 981 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (HoReCa): 765 lei, 182 euro.

In aprilie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna martie 2009, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii de Paste), sume din profitul net si a realizarilor de productii mai mari, se mai arata in comunicatul INS.

Astfel, castigul salarial mediu net a sporit cu 16,7% in activitatile de intermedieri financiare, cu 16,6% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si cu 15,5% in extractia carbunelui superior si inferior.

Cresteri intre 10% si 14% au fost acordate in fabricarea produselor din tutun, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport.

In plus, au fost acordate majorari intre 5% si 9% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea substantelor si a produselor chimice, silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura.

In schimb, in unele activitati economice s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta. Astfel, castigul salarial mediu net din aprilie a scazut cu 13,9% in activitatea de invatamant fata de cu martie 2009, respectiv cu 10,1% in cea de administratie publica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri