Cifra de afaceri din industrie a scazut in aprilie cu 18,4% fata de luna similara din 2008, marcand a sasea luna consecutiva de declin, dupa diminuarea cu aproape o cincime a afacerilor din industria de prelucrare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Dupa primul impact major al crizei asupra economiei romanesti, in toamna anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut, in ritm anual, cu 4% in noiembrie 2008, cu 9,3% in decembrie, cu 17,9% in ianuarie, cu 20,7% in februarie si cu 10,6% in martie.

Ultima luna de crestere a fost octombrie 2008, cand afacerile din industrie au urcat cu 7,3% fata de aceeasi luna din 2007.

Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in aprilie cu 19,2% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva - cu 0,2%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cel mai mare declin a avut loc in aprilie in ce priveste cifra de afaceri din industria energetica, unde afacerile s-au redus cu aproape o treime (32%) fata de aceeasi luna din 2008.

Alte scaderi semnificative au fost inregistrate in industria bunurilor intermediare (-28,6%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-22,2%). Scaderi ceva mai mici ale afacerilor au avut loc in industria bunurilor de uz curent, de 7,7% si a bunurilor de capital, de 4%.

Fata de martie, cifra de afaceri din industrie a scazut in aprilie pe total industrie cu 9,6%, datorita scaderii afacerilor din industria extractiva, cu 16,3% si a celor din sectorul de prelucratoare, cu 9,2%.

Pe marile grupe industriale afacerile s-au diminuat fata de martie in toate sectoarele. Astfel, cifra de afaceri din industria bunurilor de capital a coborat cu 17,6%, in cea a bunurilor intermediare, cu 9,2%, si in sectorul energetic, tot cu 9,2%. Afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata s-au redus cu 5,1% si cele din industria bunurilor de uz curent, cu 2,7%.

Scadere de 16,8% in primele patru luni

In perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu cu 16,8%, ca urmare a scaderii cu 17,4% a afacerilor din industria prelucratoare si cu 5,2% a celor din sectorul extractiv.

Pe marile grupe industriale, scaderi importante ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-32,7%), industria bunurilor intermediare (-27,1%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (-23,3%) si industria bunurilor de uz curent (-6,4%). In schimb, afacerile industria bunurilor de capital au crescut usor, cu 0,7%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
FMI: Coronavirusul afectează o creștere economică solidă în 2020
Setari Cookie-uri