Vanzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in aprilie 2009 cu 9,9% fata de luna similara din 2008, intr-un ritm de peste sapte ori mai rapid decat media inregistrata in Uniunea Europeana (UE), de 1,4%, potrivit datelor publicat de Eurostat.
Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in aprilie, cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Suedia, unde ritmul anual de crestere a fost de 3,7%, Austria, cu 2,6% si Marea Britanie, cu 2,4%, informeaza NewsIn.

Cele mai importante scaderi ale volumului comertului au fost inregistrate in aprilie in Letonia (-29,6%), Lituania (-19,5%) si Estonia (-18%).
Comertul cu amanuntul a crescut in 6 state membre si a scazut in 11, potrivit datelor transmise Eurostat.

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in a patra luna din acest an cu 1,4% in Uniunea Europeana si cu 2,3% in zona euro, raportat la luna similara din 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 0,4% fata de aprilie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,2%. Vanzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 0,9% in UE si cu 2,5 % in zona euro.

Fata de luna anterioara, comertul cu amanuntul a crescut in 10 state membre, a scazut in sase si s-a mentinut neschimbat in Danemarca. Cea mai mare scadere (-1%) fata de luna anterioara a fost inregistrata in Romania. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare s-a redus cu 0,5% fata de martie, iar in zona euro, cu 0,2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cîțu: Mă aștept ca efectele economice ale coronavirus să fie minime
Setari Cookie-uri