Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul I al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS), institutie ce a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), institutie ce a revizuit datele initiale, ce indicau o contractie de 6,4%.

Astfel, INS estimeaza ca produsul intern brut a fost de 96,521 miliarde lei (22,6 miliarde euro) in primul trimestru, in serie bruta (date neajustate sezonier). In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008, potrivit NewsIn.

In raportarea "semnal", din 15 mai, INS estima la doar 2,6% contractia PIB fata de ultimul trimestru din 2008, in date ajustate sezonier.

Datele privind comparatia cu trimestrul patru al anului trecut sunt ajustate sezonier, in timp ce la comparatia cu primele trei luni din 2008, Statistica a folosit date neajustate.

Statisticile detaliate privind PIB-ul din primul trimestru indica o contractie a activitatii in toate sectoarele economiei romanesti, cu exceptia constructiilor. Activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a redus in primul trimestru cu 10,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea din industrie - cu 11,1%, activitatea din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-a comprimat cu 7,6%, iar activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au scazut cu 3,8%. De asemenea, volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a redus cu 9,4%.

In schimb, constructiile si-au marit volumul de activitate cu 4,7%, iar alte activitati de servicii au crescut cu 3,1%.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate marti arata o contractie severa a cererii interne din Romania in primul trimestru, cu 13,7% fata de aceeasi perioada din 2008, mai ales ca urmare a reducerii cu 9,1% a consumului final total. Cheltuielile pentru consumul final ale populatiei s-a diminuat cu 12,3%, astfel ca desfacerile de marfuri prin comertul cu amanuntul s-au redus cu 16%, iar serviciilor prestate populatiei - cu 5,4%.

Formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, s-a redus cu 0,3% fata de primul trimestru al anului trecut, la 23,287 miliarde lei. Exportul net, calculat ca diferenta dintre exporturi si importuri, s-a imbunatatit in primul trimestru, la -5,4 miliarde lei, in conditiile in care importurile s-au redus mai mult decat exporturile.

In date ajustate sezonier, ce indica evolutia fata de trimestrul anterior, activitatea din agricultura, silvicultura si piscicultura s-a restrans cu 7,6%, cea din industrie - cu 1,4%, activitatile din comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii s-au diminuat cu 3,7%, iar constructiile au scazut cu 0,3%. Impozitele nete pe produs s-au diminuat cu 2,1%.

In schimb, activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi si alte activitati de servicii si-au marit usor volumul de activitate, cu 0,4%, respectiv 0,1%.

Finantele estimeaza pentru 2009 o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB, la un produs intern brut estimat la 531,25 miliarde lei. In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si