Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, arata datele publicate de Statistica.

Productia industriala a scazut in aprilie pentru a saptea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008.

Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Productia din industria extractiva s-a redus cu 15,4% in luna aprilie a acestui an, cea din industria de prelucrare a scazut cu 11,1%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a redus cel mai putin, cu doar 1,5%, potrivit NewsIn.

Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor intermediare s-a diminuat cu 16%, cea a bunurilor de folosinta indelungata - cu 11,6%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 6,7%, industria energetica a produs mai putin cu 5,9%, iar sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 1%.

In serie bruta, declinul productiei industriale a fost usor mai mare, de 9,7%.

Fata de martie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,7%, ca urmare a avansului industriei prelucratoare cu 3,2%.

Pe grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+7,7%), industria bunurilor de capital (+3,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%) si in industria bunurilor intermediare (+2,3%). Industria energetica a scazut cu 2,5%.

In serie bruta, productia industriala a scazut in aprilie cu 5,8% fata de luna precedenta


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului