Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost si mai pronuntat, de 10,3%, fata de aprilie 2008.

In a patra luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 18,5%, urmat de scaderea cu 7,8% a vanzarilor de bunuri nealimentare si de diminuarea cu 2,7% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun fata de aceeasi luna 2008.

In aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 31,6% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul scaderii cu 37,4% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 15,4% fata de aprilie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-35,9%).

Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 0,9% fata de martie

Fata de martie 2009, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 0,9% in aprilie, dupa ce volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 0,7%, vanzarile de alimente, bauturi si tutun s-au majorat cu 1,1%, in timp ce vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 2,8%, potrivit NewsIn.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 11,5% in aprilie comparativ cu luna precedenta, in timp ce in serie bruta a urcat cu 8,8%.

Serviciile de piata prestate populatiei au coborat cu 4% in aprilie fata de martie, in serie ajustata, iar in serie bruta, cu 7,2%, din cauza scaderii cu 9,7% a activitatii hotelurilor si restaurantelor si cu 6,7% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative.

In primele patru luni, comertul cu amanuntul a scazut cu 7,2%

In primele patru luni din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 7,2%, scadere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-14,4%) si de vanzarea de produse nealimentare (-4,9%). In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,4%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu o treime (33,3%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 42%.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a sc?zut cu 6,8%.