Inflatia lunara s-a plasat intre 0% si 0,2% in mai fata de luna precedenta, ceea ce a determinat temperarea ratei anuale spre 6% luna trecuta, datorita aprecierii leului si ieftinirii gazelor, contrabalansate partial de cresterea preturilor la combustibili, spun analistii.
"Rata anuala a inflatiei s-a temperat la 6% in mai, in conditiile unei inflatii lunare de 0%. Ca factori principali, la aceasta evolutie au contribuit scaderea pretului la gaze si aprecierea leului", a declarat, citat de NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El a explicat ca se asteapta ca, in continuare, inflatia sa fie mica de la o luna la alta si nu exclude rate negative.

"La finalul anului am putea ajunge la o inflatie de 4,5%, la limita superioara a intervalului tintit de banca centrala", a adaugat Dumitru.
Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, estimeaza o rata lunara a inflatiei de 0,1%, in conditiile in care volatilitatea pretului petrolului pe pietele internationale a contrabalansat aprecierea leului.

"In general, reactia pietelor este mai lenta la miscarile cursului de schimb decat la oscilatiile pretului petrolului. Pana la finalul anului, inflatia anuala s-ar putea tempera pana la 5%, peste intervalul tintit de BNR, dar sunt incertitudini mari in continuare privind evolutia preturilor", a spus Laurian Lungu.

Analistul Volksbank Romania, Melania Hancila, anticipeaza o inflatie lunara de 0,2%.

"Pe fondul intaririi monedei nationale si a scaderii preturilor la gaze, inflatia a fost ceva mai mica. Pe de alta parte, preturile la combustibili au crescut usor in mai si este posibil sa vedem o crestere si la produsele alimentare", a afirmat Hancila.

Presedintele CFA Romania, Dragos Cabat, considera, de asemenea, ca banca centrala va rata, pentru al treilea an consecutiv, intrarea inflatiei in banda tintita, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

"Cred ca inflatia se va plasa la 5,5% la finalul anului, nu prea are cum sa reintre in intervalul tintit daca leul nu se apreciaza puternic, deoarece volatilitatea este in continuare ridicata pe pietele internationale, evolutia pretului petrolului este una dintre incertitudini", a explicat Cabat.

In mai, cursul mediu a coborat cu 0,6%, la 4,1689 lei/euro, de la 4,1954 lei/euro in aprilie.

Rata anuala a inflatiei a coborat in aprilie in conformitate cu estimarile analistilor, pana la 6,45%, de la 6,71% in martie, pe fondul scaderii tarifelor la servicii si stagnarii preturilor la alimente, care au contrabalansat scumpirea marfurilor nealimentare.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in aprilie cu 0,27%, dupa ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,81%, iar cele ale produselor alimentare, cu 0,03%. In schimb, tarifele la servicii s-au micsorat cu 0,45%.

Institutul National de Statistica (INS) publica miercuri, 10 iunie, datele privind evolutia preturilor de consum in luna mai.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri