Majorarea accizelor la tutun peste nivelul convenit cu UE este prinicipala necunoscuta a anului viitor. Daca ieri directorul general adjunct al Ministerului de Finante, responsabil cu impozitele indirecte, Victoria Tomi, anunta ca o noua majorare de accize va avea loc numai pe data de 1 iulie a anului viitor si va fi nesemnificativa, seful sau, Sebastian Vladescu, persista asupra ideii unei cresteri a acizelor la tutun mult mai brutala. El sustine chiar si introducerea arbitrara de catre Minister a unui pret de referinta la pachetul de tigari. O majorare a accizelor nu este necesara, sustine directorul de srategie la GTI. In acest an, accizele la tutun au fost deja marite la 22,23%, peste nivelul convenit cu UE, de 19,5%, si inainte de termen, la 1 aprilie, si nu la 1 iulie. In prezent, companiile platesc 9,1 euro si 30% din pret pentru fiecare 1.000 de tigarete produse.

O majorare a accizelor pe tutun ar avea efecte dezastruoase asupra industriei producatoare de tigarete, sustine Gilda Lazar. Consumatorul va plati un pret mult mai mare pe tigari, iar mediul concurential va fi afectat. Marcile ieftine si companiile care le produc ar putea disparea de pe piata. Pretul acestora va trebui sa creasca intr-un ritm mult mai mare decat cel al marcilor scumpe. In urma ultimei majorari agresive de accize, cea din aprilie, SNTR a pierdut jumatate din cota de piata, cele mai afectate fiind tigarile Carpati. De o majorare a accizelor vor beneficia doar cei mari jucatori, care isi impart deja mai mult de 70% din cota de piata. In plus, dat fiind faptul ca in Ucraina, Rusia si Republica Moldova, pretul unui pachet de tigari este deja de trei ori mai ieftin decat in Romania, traficul cu tigarete ar prinde aripi. In urma majorari accizelor din aprilie, acest fenomen a atins cote alarmante, sustine Gilda Lazar. Previzibila scadere a consumului in urma majorarii accizelor ar putea avea si un efect de bumerang, incasarile statului putand fi mai mici. In prezent ponderea accizelor in veniturile bugetare este de 30%.

Si in cazul vanzarilor de alcool si bauturi spirtoase, MFP vrea sa instituie valori minime de referinta. Unitatile de alimentatie publica ar putea fi obligate sa plateasca o taxa anuala speciala, diferita in functie de zona si specificul activitatii.

De anul viitor vor fi introduse in sfera de aplicare a accizelor toate produsele care rezulta din prelucrarea titeiului. Pentru a micsora fenomenul evazionist, foarte ridicat in domeiul produselor accizabile, Ministerul de Finante intentioneaza ca incepand de anul viitor sa inaspreasca birocratia din domeniul antrepozitelor fiscale. Acestea vor fi vor fi reautorizate anual. In plus, va fi instituita o taxa anuala de autorizare si reautorizare ca antrepozit fiscal precum si o garantie obligatorie la eliberarea autorizatiei. Agentii economici care inregistreaza obligatii restante la bugetul general consolidat nu vor mai primi autorizatii, iar antrepozitele fiscale de depozitare pentru carburanti vor fi eliminate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri