Volumul investitiilor urmeaza sa scada la 20 miliarde euro in cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, de la 44,86 miliarde euro in 2008, precizeaza institutul, ce a notat scaderi de pana la 80% in primul trimestru.

Investitiile straine directe s-au redus deja cu 9% in 2008, dupa ce au crescut constant in anii precedenti, potrivit NewsIn.

Scaderea a afectat in special tari precum Polonia, Bulgaria sau Tarile Baltice, in timp ce Romania si Slovenia au inregistrat si in anul precedent cresteri.

In 2009, investitiile straine trebuie sa se axeze pe proiecte mai mici, in special in servicii si in sectorul energiei regenerabile, in detrimentul proiectelor industriale mari si al sectorului bancar.

Investitiile directe au inregistrat randamente record in 2008, acestea atingand, in medie, 18% in Ungaria, 14% in Cehia si 12% in Estonia, potrivit expertului Gabor Hunya, din cadrul institutului.

Totodata, circa 70% din venituri au fost repatriate de investitori, ceea ce a dus la adancirea deficitelor de cont curent din tarile respective.

In Ungaria, tara afectata in mod deosebit de criza, fenomenul a fost atat de puternic incat a noile investitii straine directe nu au acoperit anul trecut decat jumatate din veniturile repatriate, potrivit institutului.

Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele trei luni
cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,456 miliarde euro, depasind de peste doua ori deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).