Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca Lista contribuabililor declarati inactivi poate fi accesata pe pagina de internet a institutiei, www.anaf.ro.
Aceasta lista contine 92.227 de agenti economici. Initial, lista a cuprins 125.448 de contribuabili, insa, potrivit prevederilor OUG nr. 46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale, nu sunt declarati inactivi contribuabilii care se afla in stare de insolventa sau dizolvare, asa ca acestia au fost eliminati din lista, a precizat ANAF.

"Din cei 92.227 de contribuabili declarati inactivi, 86.765 au fost declarati conform prevederilor art. 78 alin. (5) lit. a) din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru neindeplinirea de catre acestia a niciunei obligatii declarative prevazute de lege, pe parcursul unui semestru calendaristic, iar 5.462 au fost declarati inactivi ca urmare a inspectiei fiscale, in urma sustragerii acestora de la efectuarea inspectiei fiscale sau neidentificarea la sediul social sau domiciliul fiscal declarat", se mai arata in comunicatul Agentiei.

Potrivit Codului fiscal, contribuabililor inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi li se anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA. In plus, inscrierea unui contribuabil in lista contribuabililor declarati inactivi prin ordin al presedintelui ANAF permite autoritatilor fiscale sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata, fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de catre un contribuabil declarat inactiv.

"Potrivit pct. 66 alin. (8) din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, anularea codului de TVA se realizeaza cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care contribuabilul a fost declarat inactiv", se mai arata in comunicat.

Contribuabilii sunt declarati inactivi daca nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege, daca se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia sau daca organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri