"Nu ma astept la o revenire pe teritoriu pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010. Cred ca in trimestrele II si III ale acestui an putem asista la scaderi mai mari decat in primul, fata de perioadele similare ale anului trecut. Trimestru la trimestru, contractia nu va mai probabil la fel de ampla", a declarat Croitoru, citat de NewsIn.

El a subliniat ca exista un grad mare de incertitudine pentru perioada urmatoare. Potrivit acestuia, este exclus ca prognoza FMI, de comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an, sa fie depasita, printr-o scadere mai mare a Produsului Intern Brut (PIB), una dintre necunoscute fiind evolutia agriculturii.

"Agricultura poate influenta semnificativ cresterea economica, in bine sau in rau. Efectul de baza este insa defavorabil, deoarece anul trecut evolutia agriculturii a fost foarte buna", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru a completat ca nu exclude cresteri ale ratei somajului in a doua parte a anului.

"Multe companii ar putea amana restructurarile, in ideea ca poate nu va fi atat de rau si ar putea avea nevoie de respectivii angajati. Daca vor vedea ca redresarea economiei intarzie, ar putea decide mai tarziu sa renunte la o parte din salariati", a spus el.

In primul trimestru din 2009, economia Romaniei s-a comprimat cu 6,2%, potrivit datelor revizuite ale INS. In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a fost de 128,73 miliarde lei in primul trimestru, in scadere in termeni reali cu 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.