La nivelul intregului bloc comunitar, productia industriala a scazut in aprilie cu 19,4% fata de a patra luna a anului trecut, situatia fiind mai grava in zona euro, unde declinul a fost de 21,6%, potrivit NewsIn.

Cel mai redus declin al productiei industriale a fost inregistrat in aprilie de Polonia, de 6,9%. Dupa Polonia si Romania, scaderi moderate comparativ cu situatia de la nivelul intregii UE au fost inregistrate in Portugalia (-11,1%), Grecia (-12,2%) si Marea Britanie (-12,3%).

Cele mai mari scaderi au fost raportate de Estonia (-33,7%), Slovenia (-24,9%), Lituania (-24.5%) si Italia (-24,2%),

Toate cele 18 state care au raportat date statistice pentru aprilie au inregistrat scaderi ale productiei industriale comparativ cu a patra luna din 2008.

Fata de luna precedenta, productia industriala din Romania a crescut cu 0,7%. Doar alte cinci tari din UE care au raportat date pentru luna aprilie au inregistrat cresteri ale productiei industriale fata de luna anterioara. In UE, productia industriala a coborat in aprilie cu 0,9% fata de luna precedenta, in timp ce, in cele 16 state din zona euro, scaderea a fost de 1,9%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in aprilie cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare.

Fata de martie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,7%, ca urmare a avansului industriei prelucratoare cu 3,2%, potrivit INS.