Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.
Datele vor fi cuprinse in normele de implementare a Programului "Prima Casa", care vor fi discutate in sedinta de duminica a Executivului, scrie NewsIn.

Durata maxima a unui credit contractat prin "Prima casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Totodata, beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

O alta conditie este ca beneficiarii sa achizitioneze in cadrul Programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara si "libera de sarcini".

Cei care beneficiaza de programul "Prima Casa" se mai obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. De la expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca, de asemenea, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.

Bancile participante la program nu vor percepe comision de rambursare anticipata si pot aplica o marja de maximum 3% pe an peste rata EURIBOR la 6 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de maximum 1,5% pe an peste rata ROBOR la 6 luni la creditele in lei.

"Rata dobanzii aplicabile finantarilor acordate in cadrul Programului este EURIBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 1,5% pe an pentru creditele in lei", au declarat surse ministeriale, citat de NewsIn.

Ieri, ROBOR la 6 luni era de aproximativ 10,8%, iar pe pietele internationale EURIBOR la 6 luni a coborat treptat in ultimele luni, ajungand aproximativ la 1,5%.

De asemenea, comisioanele totale aferente finantarii garantate de stat nu pot depasi 1,35% pe an, atat pentru creditele in euro, cat si pentru cele in lei, iar acest procent va include si comisionul de gestiune datorat de banci Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), de 0,37% pe an.

In ceea ce priveste acordarea si monitorizarea garantiei, Fondul National de Garantare va analiza solicitarea de emitere a garantiei inaintate de finantator si, in cazul in care constata ca aceasta indeplineste conditiile de acordare, comunica finantatorului decizia sa si incheie contractul de garantare. Contractul de garantare trebuie sa contina, printre altele, obiectul si durata contractului, valoarea maxima a garantiei acordate, exprimata in moneda nationala, valoarea, modalitatea de calcul si termenele de plata ale comisionului de gestiune datorat de finantator, continutul si termenele de raportare a situatiei finantarii garantate, conditiile si termenul de plata a garantiei.

Fondul de Garantare monitorizeaza garantiile aprobate prin urmarirea si verificarea indeplinirii de catre finantator a obligatiilor asumate prin contractul de garantare, la termenele si in conditiile prevazute de acesta, si prin urmarirea periodica a stadiului derularii creditului, in baza informatiilor furnizate de finantator, conform prevederilor contractului de garantare.

Contractul de garantare poate fi modificat prin act aditional, pe parcursul derularii, doar daca modificarile nu se refera la conditiile impuse prin Programul "Prima Casa".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri