O decizie privind amplasarea Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei (ACER) in Romania, Slovenia sau Slovacia va fi luata cel mai probabil la consiliul european de toamna, cand se va negocia "cu toate noile agentii UE pe masa", au declarat surse europene, scrie NewsIn.
"Cel mai probabil se va ajunge la consiliul european de toamna, cand se vor pune toate noile agentii UE pe masa, iar liderii statelor membre vor decide cine ce ia", au declarat pentru NewsIn surse apropiate negocierilor ce au avut loc vineri la Luxembourg, la reuniunea ministrilor energiei.

Romania ar beneficia de sprijinul Frantei, "ceea ce e intotdeauna util", au mai spus sursele citate, cele trei candidate fiind sprijinite de un numar "aproximativ egal" de state membre.

Saptamanalul European Voice scria ca Slovenia pare favorita pentru a gazdui sediul ACER, pentru ca ar fi primit vineri sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania numai sapte.

Republica Ceha, care detine presedintia Consiliului de Ministri, si Suedia, care va prelua presedintia UE de la 1 iulie, nu si-au exprimat optiunea la reuniunea de vineri a ministrilor energiei din UE, gazduita de Luxemburg.

Chestiunea sediului ACER va fi rediscutata la o reuniune informala a ministrilor energiei ce va avea loc in iulie, potrivit European Voice.

Infiintarea ACER este una dintre prevederile pachetul legislativ privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European in luna aprilie a anului in curs.

Ministrul economiei Adriean Videanu a lansat oficial la inceputul lunii, la Bruxelles, candidatura Romaniei pentru gazduirea sediului Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare in domeniul Energiei. Romania a intrat astfel in competitie directa cu Slovenia si Slovacia, in conditiile in care, conform acordului de la Consiliul European din decembrie 2003, se va da prioritate noilor state membre in gazduirea sediilor agentiilor europene nou infiintate.

Intre argumentele Romaniei pentru sustinerea candidaturii se afla faptul ca, in negocierile asupra pachetului energie-piata interna, Romania a fost unul dintre statele membre care a avut o pozitie echilibrata, orientata spre gasirea unui compromis care sa fie acceptabil pentru larga majoritate a statelor membre. Piata romaneasca a energiei, sustine Ministerul Economiei, este deschisa si transparenta, fiind integral aplicate prevederile celui de-al doilea pachet legislativ in domeniul energiei.

De asemenea, un numar important de companii energetice europene lucreaza deja pe piata romaneasca, piata functioneaza sub reglementarea unei autoritati independente, Romania detine o pozitie geostrategica importanta pentru dezvoltarea rutelor si surselor energetice alternative pentru UE, tara noastra nu mai gazduieste sediul unei alte agentii europene, iar Bucurestiul este o locatie europeana accesibila din punct de vedere al conexiunilor de transport cu restul Europei si ofera un standard de viata bun, sunt alte argumente ale partii romane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri