Primul ministru a declarat, la finalul sedintei de Guvern, ca in urma discutiilor purtate saptamana trecuta cu fermierii, a fost adoptat un memorandum care prevede asigurarea resurselor financiare si plata ajutoarelor aferente sectorului agricol, incepand cu august 2009, "adica plata la timp pentru sectorul zootehnic prin mecanimsul identificat impreuna cu Ministerul Finantelor".

Boc a adaugat ca fermierii romani sunt dezavantajati de faptul ca, din import, "nu intotdeauna vine lapte de cea mai buna calitate, ceea ce creeaza concurenta neloiala pe piata interna". "Pentru a respecta concurenta loiala si cadrul legislativ european, am decis infiintarea unei comisii mixte formate din reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, ai Directiei generale a vamilor, a Inspectoratelor fitosanitare vamale si ai Organizatiei profesionale a fermierilor, pentru verificarea, in punctele vamale, a calitatii produselor venite din state terte" a mai spus premierul.

O alta decizie luata de Guvern se refera la compensarea datoriilor la bugetul de stat ale producatorilor agricoli, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustineri financiare, prevazute anual in bugetul Ministerului Agriculturii. In plus, "Ministerul Agriculturii si MAI au fost desemnate ca mediatori in discutia cu consiliile locale in vederea utilizarii pasunilor la dispozitia crescatorilor de animale precum si la formele asociative ale crescatorilor de animale" a mai spus Boc.