Populatia activa este evident cea mai expusa la consecinte nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectati crescand la 50% printre cei angajati sau in cautarea unui loc de munca. Bucurestenii percep cel mai putin aceste efecte, numai 18% din locuitorii capitalei spunand ca veniturile le-au fost influentate de criza, releva studiul GfK.

Cea mai dificila situatie se resimte in randul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor, mai mult de jumatate dintre ei au veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirma ca au o situatie financiara in declin.

Prin comparatie cu alte state, contextul din Romania este asemanator cu cel din Cehia si din Bosnia-Herzegovina. In majoritatea tarilor din regiune, ponderea celor care au resimtit efectele crizei se situeaza la 50%. Cel mai puternic afectata este Ungaria, unde peste 70% din populatie considera ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit, iar cel mai putin expusa este Austria, cu 30% din populatie afectata.
Pe langa diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte care s-au manifestat sunt incasarea cu intarziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 9% din populatie.

In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie. Totusi, a crescut proportia celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei de la 5% la 7%.

Castigul salarial mediu net a crescut in aprilie
cu 0,4% (6 lei) fata de martie, pana la 1.408 lei (336 euro), datorita acordarii unor prime de Paste, a unor sume din profitul net si a realizarilor de productii mai mari, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit Gfk, scaderea veniturilor sau intarzierea incasarii salariului pentru o parte importanta a populatiei nu au dus la scaderea venitului mediu, deoarece exista categorii de persoane care castiga mai mult decat anul trecut.

Cu toate acestea, pentru 60% dintre romani situatia financiara a familiei este caracterizata prin afirmatia „cu veniturile noastre abia reusim sa ne acoperim cheltuielile curente”, ponderea lor fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecuta (53%). In plus, a scazut proportia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent, ajungand la 17% in luna martie 2009.

Informatiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1000 persoane din zona urbana si rurala. Cercetarea s-a realizat simultan in 9 tari din Europa.

Cat mai castiga un salariat in domeniul financiar-bancar?