In martie, autoritatile romane au ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC), informeaza NewsIn.

In cadrul acordului, FMI a impus anumite tinte trimestriale de respectat, ce vor fi verificate de misiuni ale Fondului. Misiunea ce va veni la finalul lui iulie va examina datele de la jumatatea acestui an, iar in functie de concluziile misiunii va fi deblocata sau nu a doua transa din imprumutul de la Fond, de circa 1,9 miliarde euro. In cazul unui rezultat pozitiv, a doua transa a imprumutului ar urma sa fie virata Romaniei in jurul datei de 15 septembrie.

Pe partea de consolidare a finantelor publice, autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International sa se incadreze in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

De asemenea, Guvernul s-a angajat ca Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si alte institutii implicate vor transmite FMI informatii ca un sistem de monitorizare a companiilor publice este pus in practica pana la prima misiune de evaluare a expertilor FMI, din iulie-august.

In privinta politicii monetare si a supravegherii bancare, acordul incheiat cu FMI prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata, astfel incat sa intareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

Scaderea rezervelor internationale ale Romaniei cu mai mult de 2 miliarde euro in "orice interval de 30 de zile" in timpul acordului cu FMI obliga autoritatile romane sa se consulte cu specialistii Fondului. BNR trebuie sa se consulte cu FMI si daca inflatia depaseste cu mai mult de 1% o tinta de final de trimestru. Pentru finalul acestei luni, tinta de inflatie este de 6,4% si este putin probabil ca nu va fi atinsa, in conditiile in care, la finalul lui mai, rata anuala a inflatiei a coborat la 5,95%.

Guvernul s-a mai angajat in fata FMI sa finalizeze pana in 30 octombrie Legea salarizarii unice, sa aprobe legislatia revizuita a pensiilor pana in 31 decembrie si sa prezinte Legea responsabilitatii fiscale, impreuna cu planul de implementare, pana in 30 noiembrie.

Angajamentele sunt incluse in memorandumul tehnic atasat scrisorii de intentie, documentele fiind publicate saptamana trecuta de FMI.

In urma misiunii din iulie-august, FMI ar putea sa revizuiasca estimarea pentru cresterea economica a Romaniei din acest an, in conditiile in care, potrivit reprezentantului Fondului in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, contractia economica din primul trimestru, de 6,2%, a depasit asteptarile expertilor Fondului.