Este vorba despre compania OJSC Zahidenergo, producatoare de energie, si Ukrinterenergo, operatorul de export, informeaza NewsIn.

"Zahidenergo, care exploateaza termocentrala Burstinska, unde se produce electricitate pentru export, refuza de la inceputul lunii iunie sa aprobe calendarul conceput de Ukrinterenergo pentru aprovizionarea Europei cu electricitate din Ucraina. Zahidenergo afirma ca nu este rentabil sa produca electricitate pentru export in cantitatile necesare pentru implementarea contractelor cu strainatatea pe care le are Ukrinterenergo", a explicat sursa citata.

Totusi, sursa de la Ministerul ucrainean al Energiei spune ca adevarata cauza pentru care Zahidenergo respinge calendarul este ca a semnat un contrat cu firma ungara System Consulting ZRt., controlata de omul de afaceri ungar Laszlo Kapolyi. Potrivit documentului semnat in 5 iunie, compania ucraineana producatoare de electricitate este obligata sa exporte pana la 250 MW catre Ungaria in 2009, la pretul de 40 de euro pe MWh. Livrarile ar trebui sa inceapa la jumatatea lunii iunie.

Totusi, intreaga electricitate produsa pentru export la termocentrala Burstinska face deja obiectul unor contracte cu Ungaria, Slovacia si Romania.

Sursa citata spune ca operatorul de export a informat recent Ministerul Energiei ca Zahidenergo, aflata in subordinea ministerului, incearca din 4 iunie sa blocheze indeplinirea angajamentelor comerciale prevazute in contractele de export ale companiei de stat partenere.

Conflictul ar putea duce la sistarea exporturilor de electricitate de la termocentrala Burstinska, iar Ucraina si-ar putea pierde statutul de partener fiabil in domeniul aprovizionarii cu energie, avertizeaza Ukrinterenergo.

Avertismentul intervine dupa ce imaginea Ucrainei ca partener in domeniul energiei a fost deja afectata de o criza a gazului cu Rusia, care a lasat partenerii europeni timp de doua saptamani in ianurie, fara gazul rusesc importat cu tranzitarea teritoriului ucrainean.