Pretul petrolului a scazut in schimburile matinale din Asia, reflectand scaderile de pe Wall Street si aprecierea dolarului, in contextul in care investitorii urmaresc cu atentie situatia din Iran, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), scrie AFP.
Protestele de o intensitate fara precedent in ultimii ani in Iran, al cincilea exportator de petrol din lume, nu au pentru moment un impact economic prea mare pietelor internationale, dar analistii spun ca exista riscul ca evenimentele sa determine cresterea pretului petrolului.

Potrivit rezultatelor oficiale anuntate sambata, presedintele in exercitiu Mahmoud Ahmadinejad a castigat detasat scrutinul prezidential. Acest anunt, contestat de principalul contracandidat al lui Ahmadinejad, Mir Hussein Moussavi, a dus la proteste violente in centrul Teheranului, potrivit NewsIn.
Mai multe persoane s-au reunit in centrul Teheranului pentru a-si exprima sustinerea fata de Moussavi.

In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet" cu livrare in august s-a ieftinit cu 69 de centi, la 69,93 dolari/baril. Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, a scazut cu 66 de centi, la 69,58 dolari/baril.
Petrolul tranzactionat pe New York Mercantile Exchange (Nymex) a incheiat ieri sedinta la nivelul de 70,62 dolari/baril, in scadere cu 1,42 dolari comparativ cu nivelul de vineri.

In prezent, exporturile iraniene de petrol, de 2,1 milioane de barili pe zi, nu sunt perturbate. Totusi, pietele vor reactiona probabil, daca protestele si tulburarile se intensifica si se raspandesc in zonele sudice unde se afla campuri petroliere si terminaluri de export.

Perturbarea exporturilor de petrol ale Iranului ar determina cresterea preturilor, deoarece rafinariile care cumpara petrol iranian ar fi nevoite sa isi caute alte surse de aprovizionare. Grevele de dupa revolutia iraniana din 1979 au sugrumat fluxul de petrol din campurile din sudul tarii, iar capacitatea de export a Iranului nu a mai ajuns niciodata la sase milioane de barili pe zi, ca inaintea acestor evenimente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri