“Deficitul de cont curent ar putea fi de 7% din PIB si desi poate parea incredibil putem ajunge si la valori sub acest nivel. Daca s-a redus de la 12,3% in 2008, are loc de scadere in continuare”, a mai afirmat Croitoru.

Bugetul actual al Romaniei este bun si exista un program de relansare a economiei, iar potrivit masurilor deficitul de cont curent va ajunge la 13 pana in 2013, mai sustine consilierul lui Mugur Isarescu.

Potrivit lui Croitoru, inflatia va intra in acest an intervalul tinta propus de banca centrala, de 3,5% plus minus un punct procentual. "In 2010, inflatia poate merge chiar sub banda BNR, ceea ce poate fi problema", a mai subliniat acesta.

In prezent, rata de economisire medie pe tara se afla in jurul valorii de 17% din PIB, in conditiil economice sanatoase acest indicativ ar trebui sa fie de 24%.

Recent consilierul afirma ca nu se asteapta la o revenire pe teritoriul pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010.

“Cred ca in trimestrele II si III ale acestui an putem asista la scaderi mai mari decat in primul, fata de perioadele similare ale anului trecut. Trimestru la trimestru, contractia nu va mai probabil la fel de ampla", a declara Croitoru.

El a subliniat ca exista un grad mare de incertitudine pentru perioada urmatoare. Potrivit acestuia, este exclus ca prognoza FMI, de comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an, sa fie depasita, printr-o scadere mai mare a Produsului Intern Brut, una dintre necunoscute fiind evolutia agriculturii.