Produsul Intern Brut (PIB) ar putea sa fie semnificativ negativ in cel de-al doilea trimestru al anului si in cel de al treilea, desi scaderea nu va fi de doua cifre, iar perioada iulie-august va fi cea mai slaba, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
“Deficitul de cont curent ar putea fi de 7% din PIB si desi poate parea incredibil putem ajunge si la valori sub acest nivel. Daca s-a redus de la 12,3% in 2008, are loc de scadere in continuare”, a mai afirmat Croitoru.

Bugetul actual al Romaniei este bun si exista un program de relansare a economiei, iar potrivit masurilor deficitul de cont curent va ajunge la 13 pana in 2013, mai sustine consilierul lui Mugur Isarescu.

Potrivit lui Croitoru, inflatia va intra in acest an intervalul tinta propus de banca centrala, de 3,5% plus minus un punct procentual. "In 2010, inflatia poate merge chiar sub banda BNR, ceea ce poate fi problema", a mai subliniat acesta.

In prezent, rata de economisire medie pe tara se afla in jurul valorii de 17% din PIB, in conditiil economice sanatoase acest indicativ ar trebui sa fie de 24%.

Recent consilierul afirma ca nu se asteapta la o revenire pe teritoriul pozitiv a cresterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010.

“Cred ca in trimestrele II si III ale acestui an putem asista la scaderi mai mari decat in primul, fata de perioadele similare ale anului trecut. Trimestru la trimestru, contractia nu va mai probabil la fel de ampla", a declara Croitoru.

El a subliniat ca exista un grad mare de incertitudine pentru perioada urmatoare. Potrivit acestuia, este exclus ca prognoza FMI, de comprimare a economiei romanesti cu 4% in acest an, sa fie depasita, printr-o scadere mai mare a Produsului Intern Brut, una dintre necunoscute fiind evolutia agriculturii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri