Investitiile straine directe (ISD) in Romania au scazut in primele patru luni cu 44,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,055 miliarde euro, depasind de aproape doua ori deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin de 13,9% compratativ cu primele trei luni din 2008.

In primele patru luni din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 3,695 miliarde euro, nivel care acoperea doar 66% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele patru luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 51,2%, profitul reinvestit - 8,8%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 40%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 78,9% in primele patru luni din acest an, la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Anul trecit, investitii straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Erste: Economia românească se va contracta cu 4,7% anul acesta
Setari Cookie-uri