Increderea investitorilor in economia Romaniei a scazut in iunie, indicele increderii trecand pe rosu in ciuda faptului ca optimismul cu privire la dezvoltarea economica a Europei Centrale si de Est a crescut in perioada analizata, arata un raport ZEW.

Tendinta ascendenta inregistrata de indicatorul increderii in economia Romaniei din luna mai nu a continuat in iunie. Indicatorul a scazut cu 13,9 puncte, la 2,2 puncte, ajungand pe teritoriu negativ, potrivit unui raport intocmit de ZEW si si Erste Group Bank, potrivit NewsIn.

Majoritatea participantilor la studiul ZEW estimeaza ca mediul economic din Romania va ramane neschimbat.

Sondajul derulat in iunie nu a oferit o imagine unitara asupra evolutiei cursului valutar.

Produsul Intern Brut (PIB) ar putea sa fie semnificativ negativ in cel de-al doilea trimestru al anului si in cel de al treilea, desi scaderea nu va fi de doua cifre, iar perioada iulie-august va fi cea mai slaba, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

In mai, analistii chestionati de ZEW si Erste Group Bank se asteaptau ca economia Romaniei sa se imbunatateasca in urmatoarele sase luni, indicele calculat de acestia fiind de 11,7 puncte, cu 26,1 puncte mai ridicat decat cel din aprilie

Indicatorul increderii in economia Europei Centrale si de Est a crescut in iunie cu 14,4 puncte, la 20,4 puncte. Indicele este calculat lunar de Centrul European de Cercetare Economica (ZEW), cu ajutorul Erste Group Bank.

Indicele increderii in economia zonei euro a crescut cu 3,6 puncte, la 16,7 puncte.

Mediul economic actual este, cu toate acestea, evaluat intr-o maniera mult mai prudenta de catre experti.

Acestia prevad ca revenirea economica a Europei Centrale si de Est va fi insotita de mari riscuri inflationiste. In ciuda acestui fapt, cei mai multi participanti la sondaj au prevazut o reducere a inflatiei in CEE.

Tarile analizate in cadrul Europei Centrale si de Est sunt Bulgaria, Croatia, Cehia, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Estimarile publicate in ultima luna indica o inrautatire a prognozelor privind evolutia economiei romanesti in acest an. Daca in ianuarie, cei mai multi analisti mizau ca economia Romaniei va inregistra o crestere in 2009, cele mai recente analize previzioneaza o contractie a PIB-ului Romaniei de pana la 7,1%.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si