"Conform Planului European de Redresare Economica (PERE) urmeaza a se oferi un stimulent pentru economia europeana, prin alocarea a cinci miliarde euro pentru proiecte din domeniul energetic, infrastructura in banda larga (infrastructura de internet) si proiecte pentru noile provocari (schimbari climatice, energii regenerabile, biodiversitate, gestiunea resurselor de apa, inovatie si restructurarea sectorului produse lactate). Din suma alocata pentru Planul European de Redresare Economica, Romaniei ii revine suma de 101,69 mil euro care suplimenteaza bugetul initial alocat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala", se arata in datele MAPDR transmise agentiei NewsIn.

Astfel, masurile din cadrul PNDR ale caror fonduri vor putea fi suplimentate sunt: "Modernizarea exploatatiilor agricole”, ”Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, ”Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”, ”Plati de agro-mediu”, “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” si “Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in prezent, se analizeza posibilitatea de includere a noilor alocari pentru dezvoltare rurala din cadrul PNDR, prin amendarea in consecinta a documentului programatic.

Programul National de Dezvoltare Rurala stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de catre Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene si a fost lansat oficial in data de 3 martie a aceluiasi an.