Salariul minim pe economie nu va mai fi luat ca reper in stabilirea grilei Legii unitare de salarizare din sistemul bugetar, urmand a fi stabilit nivelul coeficientului 1, de referinta.
In prezent, salariul minim pe economie este de 600 de lei, iar in locul acestuia ar putea fi stabilita o suma fixa care sa fie atribuita coeficientului 1 din grila, la care se va raporta intregul sistem de salarizare a bugetarilor in urma Legii unitare de salarizare.

"Este normal ca grila sa nu fie legata de salariul minim pe economie, intrucat orice crestere a acestuia ar fi dus la explozia costurilor salariale in sectorul bugetar. In urma negocierilor cu sindicatele, ar putea fi stabilit un coeficient 1 de 500-600-700 lei, ce ar putea fi luat drept reper pentru stabilirea celorlalti coeficienti din grila", au surse din Ministerul Muncii, citate de NewsIn.

"Totodata, astazi (marti n.r.) s-ar putea decide coborarea coeficientilor reper din grila de la 3,8, 5,5, 8,8 la 2,8, 4,5-5, 7 sau prelungirea perioadei de aplicare a legii, pentru a putea fi sustenabila din punct de vedere financiar", au adaugat sursele mentionate.

Liderii sindicali contactati de NewsIn au confirmat informatia si au dat de inteles ca accepta stabilirea altui reper, in conditiile in care introducerea salariului minim ca nivel de referinta pentru salarizarea sistemului bugetar ar fi ingreunat majorarea acestuia in conformitate cu termenii negociati anul trecut de sindicate si Ministerul Muncii.

Secretarul general al CNSLR Fratia, Sorin Stan, a precizat, pentru NewsIn, ca "daca se merge pe grila actuala, salariile ar putea fi majorate si in 15 ani, iar in acest caz se prefera diminuarea coeficientior stabiliti in grila de salarizare".

Totodata, presedintele BNS, Dumitru Costin, care participa la discutii, a explicat ca mentinerea salariului minim pe economie drept etalon in grila de salarizare "ar ingropa negocierile purtate intre sindicate si fostul guvern, ce prevedeau o crestere substantiala a salariului minim pana in 2014".

"Trebuie stabilit un indice de referinta fata de care sa se raporteze celelalte salarii", a spus Costin, pentru NewsIn.
Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a precizat ca grila actuala nu a suferit modificari fata de proiectul initial, insa important este cat va fi valoarea acestui coeficient 1.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
110.000 angajati MAI, salarii cu pana la 400 lei mai mari din 2020