Deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce puternic in acest an, la 5,7% din produsul intern brut (PIB), de la peste 12% in 2008, si va fi acoperit in proportie de trei sferturi de investitiile straine directe si intrarile de capital legate de fondurile europene, potrivit unui raport al Erste Bank.
Raportul, publicat miercuri, analizeaza situatia finantarii externe din acest an pentru opt state din regiune: Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croatia, Serbia si Ucraina.

In cazul Romaniei, restrangerea semnificativa a deficitului de cont curent va avea ca principala cauza scaderea consumului, mai ales de bunuri de folosinta indelungata, si imbunatatirea ratei economisirii, chiar daca aceasta va ramane negativa, apreciaza analistii Erste.

"Deprecierea cursului leu/euro cu circa 15% (fata de cursul de schimb mediu din 2008) a facut mai putin dureroasa ajustarea deficitului de cont curent (mai putina presiune de scadere a salariilor nominale, competitivitate prin preturi a productiei interne fata de importuri) comparativ cu tarile cu regim de curs fix sau consiliu monetar", se spune in raport.

Astfel, deficitul balantei de plati a Romaniei se va restrange la 5,7% din PIB (10,2 miliarde dolari) in acest an, iar investitiile straine directe si intrarile de capital legate de fondurile Uniunii Europene vor insuma 7,7 miliarde dolari (4,3% din PIB), valoare ce va acoperi 75,5% din deficitul extern, estimeaza economistii Erste.

La golul ramas de finantare a contului curent, de 1,4% din PIB (2,6 miliarde dolari), se adauga iesirile de capital din diminuarea rostogolirea datoriei externe scadente in acest an, estimate la 10,8 miliarde dolari (6,1% din PIB), arata proiectiile Erste.

Tot acest necesar de finantare este acoperit, in cazul Romaniei, de pachetul de sustinere financiara obtinut prin acordul cu institutiile economice internationale, de 20 miliarde euro pe doi ani.

Din acest pachet, 16,9 miliarde dolari vor intra in Romania in acest an, astfel ca bilantul general arata un plus de 3,5 miliarde dolari (2% din PIB) la finalul anului, ce se va rasfrange in cresterea rezervelor valutare, pana la 41 miliarde dolari (23% din PIB), potrivit raportului.

FMI si guvernul de la Bucuresti se asteapta la o restrangere a deficitului extern la 7,5% din PIB in acest an, Comisia Europeana mizeaza pe o ajustare la 7,4% din PIB, in timp ce Banca Mondiala prevede o reducere mai lenta, la 8,4% din PIB in acest an, de la 12,4% din PIB in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri