Raportul, publicat miercuri, analizeaza situatia finantarii externe din acest an pentru opt state din regiune: Romania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croatia, Serbia si Ucraina.

In cazul Romaniei, restrangerea semnificativa a deficitului de cont curent va avea ca principala cauza scaderea consumului, mai ales de bunuri de folosinta indelungata, si imbunatatirea ratei economisirii, chiar daca aceasta va ramane negativa, apreciaza analistii Erste.

"Deprecierea cursului leu/euro cu circa 15% (fata de cursul de schimb mediu din 2008) a facut mai putin dureroasa ajustarea deficitului de cont curent (mai putina presiune de scadere a salariilor nominale, competitivitate prin preturi a productiei interne fata de importuri) comparativ cu tarile cu regim de curs fix sau consiliu monetar", se spune in raport.

Astfel, deficitul balantei de plati a Romaniei se va restrange la 5,7% din PIB (10,2 miliarde dolari) in acest an, iar investitiile straine directe si intrarile de capital legate de fondurile Uniunii Europene vor insuma 7,7 miliarde dolari (4,3% din PIB), valoare ce va acoperi 75,5% din deficitul extern, estimeaza economistii Erste.

La golul ramas de finantare a contului curent, de 1,4% din PIB (2,6 miliarde dolari), se adauga iesirile de capital din diminuarea rostogolirea datoriei externe scadente in acest an, estimate la 10,8 miliarde dolari (6,1% din PIB), arata proiectiile Erste.

Tot acest necesar de finantare este acoperit, in cazul Romaniei, de pachetul de sustinere financiara obtinut prin acordul cu institutiile economice internationale, de 20 miliarde euro pe doi ani.

Din acest pachet, 16,9 miliarde dolari vor intra in Romania in acest an, astfel ca bilantul general arata un plus de 3,5 miliarde dolari (2% din PIB) la finalul anului, ce se va rasfrange in cresterea rezervelor valutare, pana la 41 miliarde dolari (23% din PIB), potrivit raportului.

FMI si guvernul de la Bucuresti se asteapta la o restrangere a deficitului extern la 7,5% din PIB in acest an, Comisia Europeana mizeaza pe o ajustare la 7,4% din PIB, in timp ce Banca Mondiala prevede o reducere mai lenta, la 8,4% din PIB in acest an, de la 12,4% din PIB in 2008.