Liderii confederatiilor sindicale au convenit marti cu ministrul Muncii sa poarte negocieri in fiecare an pentru a stabili ce categorii de bugetari vor beneficia de cea mai mare majorare a salariilor pe noua grila de salarizare din Legea unitara, prioritate avand cei cu salariile cele mai mici.
"Este clar ca salariile mari ale bugetarilor vor sta pe loc doi sau trei ani, pana cand vor fi ajunse din urma de cei care ocupa pozitii similare ca si coeficienti in grila unica de salarizare. In primii ani de la intrarea in vigoare a Legii, vor avea prioritate la cresterile salariilor cei cu salariile cele mai mici", a declarat presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, potrivit NewsIn.

"Nu se stie cati ani va dura pana vor ajunge toti pe pozitia aferenta in grila, intrucat aplicarea Legii unice depinde si de cum va evolua economia in urmatorii ani", a precizat el.

Liderul BNS a adaugat ca ministrul Muncii a promis sindicatelor ca in fiecare an, inainte de adoptarea bugetului de stat, se vor purta discutii cu sindicatele pentru a se stabili cu cat vor fi majorate salariile din grila.

"Din bugetul aferent salariilor bugetarilor, sumele de bani vor fi indreptate preponderent catre cei din zona de jos a grilei", a explicat Costin.
Secretarul general al CNSLR Fratia, Sorin Stan, a afirmat ca, in cadrul discutiilor marti, s-a avansat si propunerea ca anul viitor sa creasca doar salariile celor care nu depasesc coeficientul 2,5 in grila (2,5 salarii minime pe economie).

"Ministrul Marian Sarbu a agreat ideea ca, in 2010, sa creasca doar salariile mai mici de 1.750 lei ( 2,5 salarii minime pe economie, care ar urma sa urce la 700 lei in 2010 n.r.), spre exemplu, adica cele ce se afla sub coeficientul 2,5. Astfel, in 2011 ar putea creste mai mult salariile aflate intre coeficientii 2,5 si 3, in 2012 cele aflat intre coeficientii 3 si 4, pana se ajunge la incadrarea tuturor salariilor in noua grila", a spus Stan.

Liderul sindical a adaugat ca, "desi s-a pus problema ca salariul minim pe economie sa nu mai fie luat drept reper in stabilirea grilei de salarizare, ministrul Muncii a promis ca vor fi gasite solutii astfel incat salariul minim sa nu fie rupt de Legea unica de salarizare".

"Salariul minim ar putea creste anul viitor la 650-700 lei, in functie de cum va evolua economia, iar Marian Sarbu ne-a promis ca salariul minim va creste in conformitate cu acordul incheiat anul trecut intre Guvern si sindicate, astfel incat acesta sa reprezinte 50% din salariul mediu in 2014", a mai spus Sorin Stan.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat ca Executivul va analiza miercuri, in sedinta de guvern, doar proiectul Legii unitare de salarizare si nu anexele acestui proiect, ce cuprind salariile ce urmeaza a fi majorate potrivit coeficientilor trecuti in grila.

"Stim ca s-au facut reduceri in dreptul coeficientilor, insa nu ni s-au dat mai multe informatii legate de aceasta decizie", a mai spus Dandea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri