"Ajustarile facute pe grila de salarizare se apropie de a doua varianta, ce are coeficientii prezentati de dumneavoastra (5,4, 3,8 si 2,3 n.r.), insa propunerile sunt inca in negociere. Magistratii nu intra in aceasta parte a grilei, ci vor avea coeficienti cuprinsi intre 10 salarii minime si 15 salarii minime, la care se vor adauga si sporurile. Deci, salariile acestora se vor situa intre 6.000 si 9.000 de lei", a spus Sarbu.

"Ceea ce pot sa confirm este ca un profesor de liceu cu gradul II va avea un salariu de debut de circa 2.000 lei, cu coeficienti cuprinsi intre 3,05 si 4,75. Cand vor avea toate sporurile de vechime, acestia pot ajunge la salarii de 3.600 lei si 3.700 lei", a precizat ministrul.

Surse guvernamentale au declarat, potrivit NewsIn, ca Ministerul Muncii a prezentat in sedinta de guvern de miercuri niveluri de referinta pentru grila Legii unice de salarizare de 5,4, 3,8 si 2,3 salarii minime pe economie, in scadere cu circa 40% fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8.

Aceste niveluri de referinta ar putea, insa, sa suporte modificari ulterioare in jos, daca impactul bugetar al aplicarii Legii unitare de salarizare nu va putea fi suportat, precizau sursele mentionate.

Astfel, pe noua grila, functia de medic primar de clinica - echivalenta cu cele de conferentiar in Ministerul Educatiei, maior in Ministerul Apararii, consilier superior in Ministerul Finantelor si judecator de tribunal - ar urma sa fie remunerata cu 3.240 lei (5,4 salarii minime pe economie, de 600 lei in prezent).

Acelasi nivel salarial ar reveni asistentilor judiciari in Ministerul Justitiei, functiei de consul in Ministerul de Externe si consilierilor superiori in Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

Pentru al doilea nivel, coeficientul mediu este de 3,80 salarii minime.

La al doilea nivel se afla functiile de profesor gradul II de liceu cu vechime intre 6 si 10 ani, inspector in Ministerul de Interne, locotenent cu studii superioare de lunga durata, expert principal si expert vamal principal in Ministerul Finantelor, grefier gradul II cu functii superioare din Ministerul Justitiei, preot de parohie si farmacist.

Referentii superiori in minister si agentii de politie debutanti in Ministerul de Interne si secretari de scoala vor castiga, potrivit noii grile, 1.380 lei (2,3 salarii minime pe economie).

La fel ar putea castiga si pedagogii din Ministerul Educatiei, soldatii si gradatii voluntari, grefierii cu studii medii din Ministerul Justitiei si curierii de relatii gradul II din Ministerul de Externe.