Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca dupa negocierile de la Ministerul Muncii, cadrele didactice "au coborat in grilele din proiectul Legii salarizarii unice cu doua pozitii", ceea ce ar insemna scaderi salariale cu de doua ori salariul minim brut.
"In urma negocierilor care au avut loc la Ministerul Muncii, se pare ca, in grila calculata pentru proiectul de lege al salarizarii unice, angajatii din invatamant au coborat la un coeficient cu doua unitati mai mic", a spus Andronescu,citata de NewsIn, mentionand ca proiectul nu este finalizat si ca negocierile continua.

Grila prezentata in urma cu doua saptamani de Ministerul Educatiei propunea, pentru angajatii din sistem, salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim brut pe economie, la de 9,2 ori, plus sporuri de performanta care s-ar ridica la pana la 20% din salariu. Potrivit sindicalistilor, daca valorile din grilele de salarizare ar scadea cu 40%, cadrele didactice s-ar incadra in partea de jos a grilei, cu lefuri cuprinse intre de doua ori si 7,6 ori salariul minim pe economie.

“Un profesor universitar la sfarsitul carierei, care era la negocieri in topul grilei, cum este si normal dupa o viata de studiu si cercetare, ar avea un coeficient de 7,6, adica un salariu egal cu cat are acum.”, explica presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat miercuri ca cele trei niveluri de referinta din grila prevazuta prin legea unitara a salarizarii se apropie de 5,4, 3,8 si 2,3 fata de coeficientii reper conveniti la inceputul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8. Aceasta inseamna o scadere cu circa 40% a valorii coeficientilor stabiliti, insa ministrul a tinut sa precizeze ca este vorba de negocieri ale propunerilor facute de ministere si sindicate.
Vineri, sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale (FEN) au anuntat ca vor redeschide conflictul de munca in cazul in care lefurile negociate intial pentru Legea salarizarii unice vor scadea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri