Agricultura va cunoaste momentul maxim al crizei la sfarstiul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie, spune presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"Momentul cel mai de jos va veni la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie. Atunci vom vedea cati dintre agricutori vor putea relua ciclul agricol" a spus Ioan Niculae, in cadrul dezbaterii Guvernul Privat, organizata de publicatia Business Standard.

Acesta a subliniat ca principalul impediment cu care agricutorii se confrunta este lipsa banilor.

Presedintele Interagro a declarat ca cele trei surse de finantare sunt aproape inaccesibile.

"In primul rand sunt sursele proprii, care aproape sunt inexistente deoarece preturile la produsele agricole pur si simplu au cazut. Mai sunt creditele bancare care din septembrie 2008 au devenit inaccesibile din cauza dobanzilor, iar subventiile in loc sa fie acordate la inceputul anului agricol sunt acordate la sfarsitul anului agricol" a mai spus Niculae, citat de NewsIn.

De asemenea, presedintele LAPAR, Adrian Radulescu, a declarat ca pretul graului a scazut intr-o luna cu aproape doi lei.

"Acum o luna graul se vindea cu 0,55 lei/kilogram, iar acum a ajuns la 0,36lei/kilogram, iar la orz este la fel. De asemenea, bancile ne jefuiesc pur si simplu fiindca nu este normal sa pornesti de la o dobanda de 11% si sa ajungi la 27%" a spus Radulescu.

Totodata, legat de plata subventiilor reprezentantii firmelor din agricultura au solicitat ministrului Ilie Sarbu un grafic cu plata subventiilor.

Presedintele Cristim, Radu Timis, a subliniat ca pe langa problema subventiilor ministerul trebuie sa o rezolve si pe cea a accesarii fondurilor structurale.

"Va sugerez sa usurati modalitatile de accesare a fondurilor structurale. Noi am depus doua proiecte pentru doua ferme de scroafe si au aparut tot felul de probleme legate de punctajul pe care trebuie sa il obtii ca sa accesezi fondurile, desi ne-am dovedit o firma extrem de puternica. Printre cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti se regaseste si accea ca unul dintre actionari trebuie sa aiba sub 40 de ani" a spus presedintele Cristim.

Acesta a subliniat ca usurarea accesarii fondurilor structurale va impulsiona zootehnia din Romania. Radu Timis a mai spus ca Romania importa 70% din carnea de porc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri