Astfel, in iunie, indicele a urcat in Romania pana la 66,8 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in mai la 71,1 puncte. Aceasta este a treia luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar, informeaza NewsIn.

In Romania indicele increderii in constructii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel in comert a scazut cu un punct. Increderea in industrie si in servicii a stagnat, in timp ce in consum indicele a urcat cu 3 puncte fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In comert, indicatorul a stagnat la nivelul din luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Suedia (85 puncte), Danemarca (81,9 puncte) si Polonia
(81,6 puncte).

In zona euro, increderea a sporit cu 3,1 puncte, pana la 73,3 puncte.

Dintre statele membre mari, increderea in economia Frantei si Germania a urcat cu 3,2 puncte, iar cea in economia Marii Britanii a avansat cu 2,7 puncte.

Gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (49,2 puncte), in usoara revenire fata de luna anterioara, potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).