Majorarea impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand ca o crestere a TVA poate provoca un "soc inflationist".

Vorbind despre corectia dezechilibrelor externe, guvernatorul BNR a spus ca aceasta se poate realiza prin cursul de schimb, prin credit sau prin majorarea de impozite si a precizat ca toate cele trei solutii pot pune presiune pe inflatie, potrivit NewsIn.

"Corectia dezechilibrelor are costuri inflationiste daca se face prin cursul de schimb. Un alt caz ar fi daca se face prin scaderea creditarii, este si cazul tarii noastre, si de asemenea prezinta costuri inflationiste. Daca se face prin majorarea de impozite, de asemenea avem si costuri inflationiste", a spus Isarescu.

El a afirmat ca o crestere a TVA poate cauza un "soc inflationist", in timp ce majorarea altor impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totusi, pe cresterea economica, dar si pe inflatie".

Isarescu a precizat ca ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fara o temperare a cresterii economice.

"Nu poti face corectia dezechilibrelor externe si sa pastrezi cresterea economica, vad ca societatea romaneasca nu vrea sa inteleaga acest lucru", a continuat guvernatorul bancii centrale.

Cursul de schimb este stabil si in cazul in care variaza de la 4,1 la 4,3 lei/euro

Cursul de schimb este stabil in cazul in care variaza de la 4,1 la 4,3 lei/euro, interval in care moneda nationala s-a plasat in ultima perioada, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca astfel de oscilatii, cu 5%, sunt normale.

"De la 4,1 la 4,3 lei/euro, cursul este stabil. Chiar si tarile care au incercat trecerea la un curs fix, dupa acordul de la Bretton Woods, au simtit nevoia unei marje de fluctuatie de 5%. Daca e la 4,2 lei/euro, adica la mijlocul intervalului, este foarte bine", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai explicat ca un rol important in asigurarea stabilitatii cursului de schimb il are corelatia intre salarii si productivitatea muncii.

"Corelatia productivitate-salarii este esentiala in economia romaneasca si daca nu ne ocupam de ea, s-ar putea vedea in evolutia cursului. Momentan, consideram ca suntem intr-o zona de sustenabilitate pe dinamica actuala", a spus Isarescu.

Banca centrala a afisat, miercuri, un curs de referinta de 4,1892 lei/euro, cu aproape 2 bani (0,42%) mai scazut decat cel de marti, in conditiile in care, pe piata interbancara, leul s-a apreciat constant, in ton cu celelalte valute din regiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Isarescu: Este o exagerare sa zici ca ''leul e in fundul prapastiei"