Pogea: Agricultorii vor putea garanta creditele cu certificate de depozit

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat dupa o discutie cu ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, ca Guvernul intentioneaza sa modifice o ordonanta de urgenta, care va permite agricultorillor sa garanteze creditele cu certificate de depozit.
"Vrem sa dam drumul la un produs similar cu cel legat de Prima Casa, respectiv emiterea certificatelor de depozit. Atfel, un producator care are o anumita productie de grau o depune intr-un depozit care este licentiat, autorizat de catre Ministerul Agriculturii. Depune o anumita cantitate de grau, in baza acestei depuneri depozitul ii da un certificat de depozit care este garantat de Fondul de garantare, iar taranul roman sau fermierul, cu acest certificat de depozit, se duce la banca, iar banca ii da banii necesari” a explicat Pogea, citat de NewsIn.

Pogea a mentionat ca Ministerul Agriculturii urmeaza sa intocmeasca o baza de date cu toate silozurile care exista in Romania si va face licentierea acestora.

"Vom modifica o ordonanta de urgenta prin care vom extinde activitatea fondului de garantare agricol inclusiv la emiterea certificatelor de depozit. Ministerul Finantelor Publice va capitaliza cu 10 milioane de euro acest fond de garantare agricol, care va sta la baza garantarii certificatelor de depozit pe care ei le fac. Introducem in circuit productia agricola, o contabilizam, o fiscalizam, asiguram resursele financiare producatorilor agricoli care in baza certificatului se duc la banci si vor primi acesti bani", a declarat ministrul finantelor.

“Am solicitat ca pana joia viitoare acesti pasi sa fie clarificati”, sustine ministrul finantelor. Potrivit lui Pogea, la discutii au participa si reprezentanti ai CEC, BRD, BCR, Raiffeisen.

Acest produs va fi in primul rand in sprijinul fermierilor, al bancherilor, al contabilizarii productiei agricole, al fiscalizarii si al eliminarii concurentei neloiale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri