Preturile productiei industriale au urcat in mai cu 0,4% fata de luna aprilie, pe fondul scumpirilor din sectoarele energetic si al bunurilor de folosinta indelungata, insa ritmul anual de crestere s-a temperat la 1,4%, pe fondul contractiei cererii, a anuntat Statistica.

In aprilie, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 2,5%.

"Este in mod clar o consecinta a scaderii cererii si a contractiei economice. Chiar daca varful pentru scaderea productiei industriale a trecut, avem in continuare reducere de productie si de marje de profit", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

"Ma astept chiar ca preturile productiei industriale sa treaca pe minus in acest an, nu neaparat luna urmatoare", a adaugat el.

Preturile productiei industriale au crescut cu 0,4% de la luna la luna atat pe piata interna cat si pe piata externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Evolutia a fost insa diferita pe sectoare de activitate. In industria energetica, preturile au crescut, in medie, cu 2% in mai fata de aprilie, in industria bunurilor de folosinta indelungata - cu 1,7%, iar in industria bunurilor de uz curent, preturile s-au majorat cu 0,8%.

In schimb, preturile produselor din industria bunurilor de capital au scazut cu 0,5%, iar produsele din industria bunurilor intermediare s-au ieftinit cu 1%.

Fata de mai 2008, cresteri de preturi mult peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a cincea luna din 2009 la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 12,7%, si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 11,1%.

Preturile produselor din industria prelucratoare s-au marit cu doar 0,2% in intervalul mai 2008-mai 2009, in timp ce, in industria extractiva, productia s-a ieftinit cu 8,3%.

Pe marile grupe industriale, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 10,5%, cele de uz curent, cu 10,3%, produsele de capital, cu 9,1%, iar cele intermediare, cu 0,6%, in timp ce preturile produselor energetice au scazut cu 8,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si