UE va aloca Romaniei, in 2009, circa 200 milioane de euro, prin Programul Operational de Transport (POS-T), pentru doua proiecte care ar putea fi aprobate in toamna, a declarat ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu.

"In 2009, Romania va primi circa 200 milioane de euro prin Programul Operational de Transport (POS-T). Avem proiectele trimise de la inceputul anului si asteptam sa fie aprobate de UE, probabil in toamna" a declarat ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, citat de NewsIn.

Daca se accelereaza procesul, ministrul transporturilor si infrastructurii crede ca am putea avea sanse sa cheltuim intreaga suma pana in 2013.

"Veniturile la buget sunt destul de reduse si noi trebuie sa asiguram toate fondurile, nu doar cofinantarea, pentru ca dupa aceea UE sa ne deconteze proportia de 85% din costul acestor proiecte", a spus ministrul.

Acesta a precizat ca lucrarile consistente cu finantare europeana vor incepe in acest an, iar fondurile absorbite prin POS-T se vor vedea abia anul viitor, la fel ca si santierele de constructii finantate din fonduri europene.

"Aceste fonduri nu ajung pentru toate nevoile Romaniei in materie de transporturi, asa incat vom apela la surse alternative, fie Banca Europeana de Investitii, sumele pe care le utilizam in prezent fiind de 1,5 miliarde euro de la aceasta banca, sau din parteneriatul public-privat, astfel incat sa facem autostrazile sau proiectele de care avem nevoie si apoi sa dam banii', a explicat Berceanu.

Ministerul Transporturilor a beneficiat, pana in prezent, de 5,7 miliarde euro pentru perioada 2007 - 2011, pentru pregatirea absorbtiei fondurilor structurale prin Programul Operational Sectorial - Transporturi.

MTI a depus patru proiecte spre evaluare la Comisia Europeana, Autostrada Cernavoda - Constanta, Autostrada Arad - Timisoara, centura ocolitoare la nivel de autostrada a Municipiului Constanta si proiectul de constructie al unui dig de larg in Portul Constanta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Pintea va reorganiza activitatea de transplant cu bani de la UE