„Produsele industriei usoare s-au inscris in perioada 2005-2008 pe o panta descendenta la majoritatea sortimentelor, dar 2007 a fost cel mai dificil an din evolutia industriei usoare romanesti, pentru toate activitatile acestei ramuri. In cadrul industriei de produse textile, pentru 2009 estimam o scadere a productiei de tesaturi de 14,5%, dar amplitudinea scaderii va continua sa se diminueze, dupa varful atins in anul 2007. Productia de tricotaje, care a avut cea mai dramatica evolutie, ajungand in anul 2008 la un nivel sub 30% fata de anul 2004, va continua si in 2009 trendul descendent din anii anteriori, dar cu amplitudini mai reduse, de circa 10%”, a declarat acesta.

In opinia sa, se cunoaste totusi o redresare usoara, de circa 1%, la procuctia de ciorapi. Popescu a mai spus ca industria articolelor de imbracaminte se va confrunta si in 2009 cu dificultati din cauza reducerii cererii interne si externe.

Reprezentantul FEPAIUS a mai spus ca industria de profil se va confrunta cu provocari in ceea ce priveste exportul. ”Evolutia comertului exterior cu produse ale industriei usoare, in primele doua luni ale acestui an, isi continua tendinta de contractie inregistrata in ultima perioada”, a precizat acesta.

Potriviu lui Popescu, comertul exterior cu bunuri ale industriei usoare a inregistrat un trend descendent, trecand pe locul secund, odata cu anul 2005, dupa exporturile de produse ale contructiilor de masini. Aurelientu a precizat ca diminuarea exporturilor de produse aferente industriei usoare in perioada 2005-2008 a fost determinata, in primul rand, de evolutia negativa a exporturilor de articole de imbracaminte care au inregistrat un ritm mediu anual in scadere cu 7,3%.