Castigul salarial mediu net a scazut in mai cu 3,7% (52 lei) fata de luna anterioara, pana la 1.356 lei (325 euro), ca urmare a acordarii unor prime ocazionale si a unor sume din profitul net in luna precedenta si a realizarilor de productii mai mici, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
In aprilie, castigul salarial mediu net avansase cu 0,4% (6 lei) fata de martie, pana la 1.408 lei.

Ritmul anual de crestere s-a erodat la 8,7%, de la 9,7% in aprilie.

Castigul brut a fost salarial mediu de 1.855 lei (445 euro) in a cincea luna din acest an, fiind cu 3,9% sub nivelul din luna precedenta.
Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 23,3% mai mare in mai 2009, in declin cu 4,8 puncte procentuale fata de aprilie, releva datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in mai in activitatile de transporturi aeriene (3.296 lei, 791 euro), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (765 lei, 184 euro).

In luna mai din acest an, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna anterioara, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii de Paste), sume din profitul net in luna precedenta si a realizarilor de productii mai mici, se mai arata in comunicatul INS.

Astfel, s-au inregistrat scaderi de 20,9% in activitatile de intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, respetiv de 15,9% si in extractia carbunelui superior si inferior, precum si intre 11% si 14% in telecomunicatii, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun.

Diminuari ceva mai mici ale castigului salarial mediu net (intre 5% si 10%) au avut loc in extractia minereurilor metalifere, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi pe apa.

In schimb, in unele activitati economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta.

Astfel, castigul salarial mediu net din mai a crescut cu 11,3% in activitatile de servicii anexe extractiei, cu 6,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 4,8% in alte activitati industriale n.c.a. si de 4,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Cat mai castiga un salariat in domeniul financiar-bancar?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri