Cifra de afaceri din industrie s-a erodat in luna mai cu 19,2% fata de luna similara din 2008, ceea ce reprezinta a saptea luna consecutiva de declin, dupa declinul cu aproape o cincime a afacerilor din industria de prelucrare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Dupa primul impact major al crizei asupra economiei romanesti, in toamna anului trecut, cifra de afaceri din industrie a scazut, in ritm anual, cu 4% in noiembrie 2008, cu 9,3% in decembrie, cu 17,9% in ianuarie, cu 20,7% in februarie, cu 10,6% in martie si cu 18,4% in aprilie.

Ultima luna de crestere a fost octombrie 2008, cand afacerile din industrie au urcat cu 7,3% fata de aceeasi luna din 2007.
Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in mai cu 19,2% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva - cu 18,8%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cel mai mare declin a avut loc in luna mai in ce priveste cifra de afaceri din industria energetica, unde afacerile s-au redus cu 42,5% fata de aceeasi luna din 2008.

Alte scaderi semnificative au fost inregistrate in industria bunurilor intermediare (-29%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-25,1%). Scaderi ceva mai mici ale afacerilor au avut loc in industria bunurilor de uz curent, de 9,2%, in timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 3,4%.

Fata de aprilie, cifra de afaceri din industrie a crescut in mai pe total industrie cu 4,9%, sustinuta de cresterea afacerilor din industria prelucratoare, cu 5,6%. In schimb, cifra de afaceri din sectorul extractiv s-a diminuat cu 8,7%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital, de 9,9%, in cea a bunurilor intermediare, de 5,3%, in industria bunurilor de uz curent, de 2,4% si a bunurilor de folosinta indelungata, de 0,3%. In schimb, industria energetica a scazut cu 0,4%.

Declin de 17,3% in primele cinci luni

In perioada 1 ianuarie - 31 mai, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 17,3%, ca urmare a scaderii cu 17,8% a afacerilor din industria prelucratoare si cu 8,4% a celor din sectorul extractiv.

Pe marile grupe industriale, scaderi importante ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-35,1%), cea a bunurilor intermediare (-27,6%), a bunurilor de folosinta indelungata (-23,8%) si industria bunurilor de uz curent (-7%). Pe de alta parte, industria bunurilor de capital a crescut cu 1,5%.

Retailul a scazut in mai de patru ori fata de media din UE

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri