"Prioritatile in derularea procedurilor de valorificare au vizat: initierea cadrului legislativ adecvat si aplicarea programului de masuri pentru preluarea, restructurarea financiara si valorificarea optima creantelor (rezultate notabile s-au obtinut prin poprirea conturilor bancare a peste 41.500 de debitori); consolidarea privatizarilor, prin conversia creantelor in actiuni in cadrul proceselor de privatizare si administrare; promovarea oportunitatilor de afaceri care au atras investitori autohtoni si straini, contribuind la valorificarea integrala a unor creante din portofoliu (valorificarea activelor se realizeaza prin metoda licitatiei cu strigare in pasi crescatori)", se arata in comunicatul autoritatii, potrivit NewsIn.

AVAS precizeaza ca in procedura de preluare si valorificare a creantelor statului, activitatea autoritatii a fost afectata de o serie de dificultati. Astfel, in cazul creantelor bancare, desi acestea au fost insotite, uneori, si de ipoteci/gajuri, procesul de recuperare a fost afectat de situatia de drept (litigii) si de fapt a multor garantii. Instrainarea de catre garanti si debitori a bunurilor constituite garantie au comportat actiuni suplimentare de identificare si noi situatii litigioase, cu implicatii asupra termenelor de solutionare a dosarelor de executare silita. Din cele peste 18.000 de litigii gestionate de AVAS cca. 14.000 privesc procese de valorificare creante si insolventa.

Potrivit autoritatii, gradul de recuperare de 36,39% obtinut de AVAS este superior “gradului maxim de recuperare posibil” estimat de catre PriceWaterhouseCoopers, in urma unei evaluari aprofundate, la 22%.

"Procentul de recuperare estimat a fost depasit in conditiile in care studiul efectuat de consultant a vizat creanțele bancare neperformante, garantate cu ipoteci/gajuri, iar ulterior au fost preluate creante negarantate (fiscale si comerciale), parte din acestea in litigiu, beneficiind de facilitati, scutiri la plata, anulari in baza unor sentinte definitive, aferente unor societati aflate in insolventa si/sau ulterior radiate de la Registrul Comerțului", se arata in comunicatul AVAS.

AVAB, ulterior AVAS, a fost infiintata la solicitarea Bancii Mondiale, in conformitate cu Planul Sunset aprobat sub conditionalitatile Programului de Ajustare Structurala a Sectorului Privat (PSAL), ce viza lichidarea Bancorex prin absorbtia partiala de catre BCR si transferarea activelor neperformante, in vederea valorificarii, catre o institutie nou creata, rezolvand partial criza din sectorul bancar existenta la acel moment.

Pe parcursul derularii activitatii de recuperare a creantelor bancare neperformante preluate de la Bancorex, B.C.R. si Banca Agricola si ca urmare a rezultatelor obtinute, au fost adoptate o serie de acte normative speciale privind extinderea portofoliului prin preluarea si a altor categorii de creante ale statului: creante bugetare restante preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S); creante provenite din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe acordate agentilor economici, contribuind la reintregirea fondului de risc al Ministerului Finantelor Publice; creante comerciale restante preluate atat de la societatile din domeniul distributiei gazelor naturale si energiei electrice, cat si de la Administratia Nationala a Rezervelor Statului (A.N.R.S.).