Consiliul ministrilor de finante din UE (EcoFin) nu a primit nicio cerere de la autoritatile romane de modificare a tintelor de deficit bugetar agreate cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, a declarat comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia (foto).

"Nu am primit nici azi, nici ieri nici o cerere despre modificarea tintelor de deficit bugetar (din partea autoritatilor romane - n.r.)", a precizat Almunia in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat ca Romania trebuie sa indeplineasca ceea ce s-a angajat prin acordul negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, deoarece sprijinul financiar va fi acordat numai odata cu indeplinirea angajamentelor asumate de Romania.

Almunia a mai spus ca bancile private vor acorda sprijin financiar asa cum s-au angajat, numai daca obiectivele si termenele asumate de autoritatile romane vor fi indeplinite.

Consiliul ministrilor de finante din UE (EcoFin) a deschis astazi procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, Poloniei, Letoniei, Lituaniei si Maltei, la cererea Comisiei Europene.

Potrivit programului de convergenta inaintat de Guvernul roman, Bucurestiul s-a angajat sa reduca deficitul la 5,1% din PIB (dupa standardul european ESA 95) in 2009, la 4,1% din PIB in 2010 si la sub 3% in 2011. Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014.

Insa autoritatile de la Bucuresti au dat de inteles, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vor cere FMI si CE sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru acest an, sustinand ca sumele suplimentare vor fi folosite doar pentru investitii.

Duminica, premierul Emil Boc a declarat ca ii va cere ministrului Finantelor sa discute cu reprezentantii FMI si ai CE despre o "flexibilitate mai mare cu cheltuielile" pentru infrastructura, argumentand ca deficitul bugetar generat de investitiile in acest domeniu nu va agrava situatia economica a Romaniei.

Celelalte state impotriva carora a fost deschisa procedura de deficit excesiv sunt Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Ungaria.
Daca statul membru nu ia masuri concrete, Consiliul ii poate cere sa ia masurile ce se impun pentru corectarea deficitului. In caz contrar, EcoFin, ca masura finala, poate institui amenzi pentru statele din zona euro si poate cere blocarea fondurilor comunitare pentru restul tarilor UE. Deoarece unele tari au fost afectate grav de criza financiara, EcoFin acorda mai mult timp pentru redresarea deficitului decat in mod obisnuit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si