Consiliul ministrilor de finante din UE (EcoFin) a stabilit data de 7 ianuarie 2010 ca termen limita pana la care Romania, Letonia, Lituania, Malta si Polonia trebuie sa ia masuri de corectare a deficitelor bugetare, in cadrul procedurii de deficit excesiv lansate marti de EcoFin.

EcoFin a modificat si recomandarile pentru Ungaria, pentru care deschisese procedura de deficit bugetar excesiv inca din iulie 2004, stabilindu-i aceeasi data limita de luare a masurilor de corectare a acestuia, potrivit unui comunicat al Consiliului, arata NewsIn.

Recomandarile asupra masurilor ce trebuie luate pentru corectarea deficitului bugetar au fost luate, conform articolului 104(7) al Tratatului de aderare.

Astfel, Consiliul a solicitat Maltei sa reduca deficitul sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2010. Lituania, Ungaria si Romania au ca termen limita pentru readucerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2011, iar Letonia si Polonia pana in 2012.

Romania s-a angajat sa reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2011, in cadrul acordului negociat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

"Pentru a atinge acest obiectiv, Consiliul cere Romaniei sa asigure un efort fiscal anual mediu de cel putin 1,5% din PIB, in termeni structurali, incepand din 2010", se arata in comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Vicepresedintele CE, despre reducerea taxelor din Romania