Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-ar putea contracta cu mai mult de 8,6% in trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a deteriorarii situatiei din sectorul constructiilor mai mult decat datele luate in calcul in prognoza anterioara, estimeaza analistii grupului ING.
"Datele despre sectorul constructiilor contureaza o imagine mult mai sumbra decat ne asteptam. In timp ce noi am luat in considerare o scadere cu aproape 15% a activitatii din constructii in trimestrul al doilea al acestui an, informatiile deja existente arata ca scaderea a accelerat, astfel ca in mai constructiile s-au diminuat cu 24,5% fata de luna similara din 2008", releva un raport publicat ieri.

Analistii ING argumenteaza ca influenta efectului de baza negativ s-ar putea comprima incepand din iunie, "insa pentru a vedea imbunatatiri semnficative in ratele anuale trebuie sa aiba loc o revenire puternica a activitatii de constructii, situatia care este oarecum improbabila".

"Prin urmare, declinul sectorului de constructii ar putea fi de aproximativ 20% in trimestrul al doilea, ceea ce arata ca prognoza noastra privind scaderea PIB de 8,6% ar putea fi optimista. Pentru moment, o mentinem, insa am putea-o modifica, daca va fi necesar, doar anterior emiterii comunicatului despre evolutia PIB in trimestrul al doilea", se spune in raportul ING, semnat de economistul Nicolaie Alexandru Chiedesciuc.

Volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut, in mai,
cu 24,5% fata de mai 2008, iar in primele cinci luni din 2009 cu 9,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Si vanzarile de bunuri au scazut, conform asteptarilor, pe masura ce perspectivele de consum se inrautatesc, iar acest fapt va avea implicatii negative si asupra evolutiei economiei in penultimul trimestru al anului.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in mai cu 12,3% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare.

"Daca luam in calcul si ideea unui an agricol nu prea bun, consumul gospodariilor ar putea fi afectat chiar mai mult, datorita componentei de auto-consum. Singurul element pozitiv al scaderii consumului este asupra inflatiei, deoarece presiunea asupra preturilor ar trebui sa scada. Totusi, preocuparile legate de aprovizionare se mentin, ele reprezentand un risc substantial pentru inflatie", se mai arata in raportul ING.

ING Bank Romania estimeaza o contractie a Produsului Intern Brut cu 7,1% pentru intregul an 2009 si ca evolutia economiei romanesti va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri