Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, in conformitate cu estimarile, de la 5,95% in mai, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Un nivel atat de redus al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%, potrivit NewsIn.

Datele INS arata ca, fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in iunie cu 0,2%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,18%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,42%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,43%.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in iunie la cartofi (6,11%) si fructe proaspete (4,40%), insa cele mai multe produse alimentare s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, potrivit INS.

Pe partea de marfuri nealimentare, pretul la autoturisme si piese de schimb a crescut in iunie, cu 0,31%, pretul gazelor a stagnat, la fel si cel al energiei electrice si termice. In schimb, combustibilii s-au scumpit cu 2,14%, iar tutunul cu 0,10%.

La servicii, chiriile au scazut, in medie, cu 0,07% in iunie, dar au urcat cu 2,69% de la inceputul acestui an. Transportul aerian s-a scumpit cu 1,60%, iar abonamentul telefonic cu 1,08%, ultimele fiind influentate de deprecierea leului fata de mai.

Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul iunie 2008 - mai 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in iunie la 6,9%, de la 7,2% in mai, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat la 7%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior. De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Banca centrala va face publice noile sale prognoze dupa sedinta de politica monetaradin luna august.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rata anuala a inflatiei in ianuarie 2019: ce scumpiri s-au inregistrat