Parametrii macroeconomici au fost destul de rezistenti la viitura. Economia va creste mai putin in 2005, dar efectul inundatiilor din acest an s-ar putea regasi in cresterea economica din 2006.
Datele publicate de statistica oficiala aratau o incetinire serioasa a ritmului de crestere economica fata de anul trecut, inca inainte de ultimele valuri ale inundatiilor. Nivelul trimestrial de crestere al productiei industriale a inregistrat o scadere relativa de ritm, care pune sub semnul indoielii aportul initial al acesteia la formarea produsului intern brut. PIB a inregistrat in acest an cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei. Faptul nu a fost cauzat insa doar de inundatii, iar scaderea a fost chiar dorita de guvern, care a preferat o crestere mai modesta, din cauza derapajului deficitului de cont curent. Alti factori care au condus la incetinirea cresterii economice sint majorarea pretului la utilitati, cresterea pretului titeiului, incetinirea ritmului de crestere al exporturilor pe fondul aprecierii leului.

Prognoze modificate

Datele initiale ale prognozei pe 2005, inaintea ultimului val de inundatii, indicau o crestere economica de 6%, in conditiile unei inflatii anuale, calculate pe intervalul decembrie/decembrie, de 7%. Fenomenele meteo extreme au condus la revizuirea acestor tinte. Cele mai importante pagube sint in agricultura. Este important de precizat ca nu doar inundatiile, ci si cantitatile mari de precipitatii au afectat productia agricola. In varianta preliminara a prognozei de toamna, am estimat un minus de 1,5-2%, ca efect al pagubelor produse in agricultura, iar pe ansamblu, o scadere a cresterii PIB, fata de prognoza initiala, de 0,3%, ca urmare a fenomenelor meteo, spune dr. Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. Bilantul negativ al inundatiilor se va agrava insa, pentru ca pagubele produse saptamina trecuta sint inca in curs de evaluare. Scaderea ar putea atinge 0,4%.

Situatia din agricultura a inflamat pretul produselor alimentare, fiind previzibila si afectarea tintei de inflatie pe 2005.

Recuperare pe ultima suta

O recuperare a pierderilor s-ar putea inregistra totusi in octombrie si noiembrie, cu conditia ca si vremea sa tina cu cresterea economica. Asteptam un efect pozitiv din intensificarea reconstructiei, care va avea efecte de antrenare in industrie, indeosebi in cea a constructiilor si materialelor de constructii, cu conditia ca vremea sa nu puna piedici. Ramin de vazut si rezultatele campaniei de toamna din agricultura. Oricum, partea consistenta de crestere economica drept efect al reconstructiei se va face simtita anul viitor, spune presedintele CNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri