Analistii aprecieaza ca Produsul Intern Brut (PIB) real s-a contractat cu 7,5% in aprilie, mai si iunie, fat de perioada similara din 2008.

"Datele statistice recente au aratat ca activitatea economica a continuat sa fie destul de slaba in trimestrul al doilea si ne asteptam ca Produsul Intern Brut real sa scada din nou, in termeni trimestriali. Totusi, scaderea produsului intern brut real in al doilea trimestru ar trebui sa fie mai putin drastica decat in primul trimestru (cand a scazut cu 4,6% fata de trimestrul anterior)", releva raportul bancii.

In mai, productia industriala s-a erodat cu 0,3% fata de luna anterioara, lucrarile de constructii s-au redus cu 1,6% in termeni lunari, in vreme ce cifra de afaceri reala din comertul cu amanuntul a crescut cu 0,2% fata de luna precedenta.

Lucrarile din constructii si cifra de afaceri din comertul cu amanuntul au continuat sa scada in termeni anuali, diminuandu-se cu 20,3%, respectiv cu 12,3% in luna mai.

"In aceste conditii, scaderea PIB-ului real ar trebui sa raporteze cel mai scazut nivel in termeni anuali in trimestrul al doilea, in care ne asteptam la o scadere de 7,5%, comparativ cu diminuarea de 6,2% din trimestrul I. De asemenea, credem ca Produsul Intern Brut real va continua sa scada si in trimestrul III si ne asteptam ca in ultimul trimestru al acestui an sa aiba loc doar o usoara revenire", sustine seful departamentului de cercetare din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Analistii Raiffeisen Bank mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa continue sa reduca rata dobanzii de politica monetara, de la nivelul actual de 9% pe an spre 8% pe an pana la finalul anului.

Pe piata monetara interbancara, dobanzile s-au redus destul de rapid dupa ce banca centrala a taiat rata dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual incepand cu 1 iulie.

Analistii grupului ING estimeaza ca PIB-ul Romaniei
s-ar putea contracta cu mai mult de 8,6% in trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a deteriorarii situatiei din sectorul constructiilor mai mult decat datele luate in calcul in prognoza anterioara.