Guvernul a aprobat in sedinta de ieri seara forma finala a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, care include modificari propuse prin negocierile purtate in ultima perioada, textul urmand sa fie trimis in aceeasi seara, spre aprobare, presedintelui Traian Basescu.
"Forma finala a mandatului a tinut cont de ultimele negocieri care au avut loc in luna iunie intre statele partenere cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis in aceasta seara presedintelui Romaniei, spre aprobare", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului in care a fost aprobata noua forma a memorandumului.

Prin modificarile aduse textului in sedinta de Guvern, premierul Emil Boc a fost mandatat sa semneze Acordul din partea Romaniei, in locul presedintelui Traian Basescu. "Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de catre premierul Emil Boc, conform memorandumului aprobat in sedinta Executivului", a declarat Muntean.

Guvernul s-a reunit ieri seara in sedinta extraordinara, incepand cu ora 21:00, pe tema proiectului Nabucco, in contextul in care premierul Emil Boc participa astazi, la Ankara, la ceremonia semnarii Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in proiect.

Acordul interguvernamental va fi semnat si de catre reprezentantii Austriei, Bulgariei, Ungariei si Turciei.

O Europa divizata

Europa este dezbinata in privinta in ceea ce priveste oportunitatea de a coopta Rusia ca furnizor in proiectul gazoductului Nabucco, in conditiile in care, dupa ce a fost victima razboiului ruso-ucrainean al gazelor, unul dintre dezideratele Bruxelles-ului este reducerea dependentei de gazul rusesc, potrivit NewsIn.

Lansat in 2002, proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri care sa lege tarmurile Caspicii de Europa Occidentala, trecand prin Turcia. Odata cu acordul care va fi semnat la 13 iulie, Europa va putea pretinde intr-o zi independenta sa energetica, scrie revista franceza L'Express intr-un articol publicat in editia online, sugestiv intitulat "Nabucco, un acord pe teava".

Proiectul, a carui finalizare este proiectata pentru 2014, a fost relansat dupa criza gazului care a izbucnit in Europa la inceputul anului 2009 in urma diferendului dintre Rusia si Ucraina. Nabucco, explica L'Express, este rezultatul unei constatari simple: Europa nu trebuie sa mai depinda de Rusia in ceea ce priveste aprovizionarea sa energetica. In prezent, Gazprom, gigantul rus din domeniul gazului, furnizeaza in continuare o patrime din necesitatile Uniunii Europene.

Astfel, simpla ocolire a Rusiei poate aduce un raspuns satisfacator pentru aceasta ingrijorare. In acest punct, parerile specialistilor incep sa fie impartite. Unii, cum e Claude Mandil, fostul presedinte al Agentiei Internationale a Energiei (AIE), spun ca Rusia trebuie asociata la proiect, pentru ca in caz contrar volumele de gaz disponibile vor fi prea slabe pentru a asigura viabilitatea economica a proiectului. Altii spun ca, dimpotriva, ideal ar fi ca proiectul sa se faca fara Rusia, pentru a asigura independenta energetica a batranului continent.

Aceste divergente duc la o adevarata dezbinare in sanul Uniunii Europene, noteaza L'Express. Angajata in proiectul concurent rus, South Stream - care trebuie sa lege Ruisia de Bulgaria, trecand pe sub Marea Neagra -, Germania sustine viguros includerea Rusiei in proiectul Nabucco, spre deosebire de Comisia Europeana, scrie L'Express (n.r. - in realitate, Germania participa alaturi de Rusia la Nord Stream, nu la South Stream).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri