Dup ce au inregistrat o revenire in aprilie, investitiile straine directe in Romania s-au erodat in primele cinci luni cu 42,02% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,475 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
De asemenea, deficitul de cont curent a scazut cu 75,5% in primele 5 luni, la 1,78 miliarde euro.

Dupa doua luni consecutive cu valori ridicate ale investitiilor straine, luna mai a consemnat un nivel de 420 milioane de euro, in scadere cu 30% fata de aprilie.

Nivelul investitiilor straine directe la cinci luni este de 1,4 ori mai mare ca deficitul de cont curent.

Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%. Investitiile s-au diminuat si mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%.

In primele cinci luni din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 4,269 miliarde euro, nivel care acoperea doar 63% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele cinci luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 43,2%, profitul reinvestit - 9,1%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 47,7%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 75,5% in primele cinci luni din acest an, la 1,776 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Anul trecut, investitii straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri