Romania, locul 5 in UE dupa evolutia productiei industriale

Productia industriala din Romania a scazut in luna mai cu 8,2% fata de aceeasi luna din 2008, intr-un ritm de aproape doua ori mai lent decat media din Uniunea Europeana, de 15,9%, arata datele publicate de biroul european de statistica, Eurostat. Situatia a fost mai grava in zona euro, unde declinul a fost de 17%.
Cel mai redus declin al productiei industriale a fost inregistrat in mai de Irlanda (-4,1%), urmata de Polonia (-5,1%) si Grecia (-7,4%).

Romania s-a clasat pe pozitia a cincea din UE, inaintea sa fiind si Portugalia, cu o scadere de 8,1% a productiei industriale in luna mai, potrivit NewsIn.

In schimb, cele mai mari scaderi au fost raportate de Estonia, de 29,9%, Finlanda, de 23,2%, si de Luxemburg, de 22,9%. Toate cele 20 state care au raportat date statistice pentru luna mai au inregistrat scaderi ale productiei industriale comparativ cu a cincea luna din 2008.

Fata de luna precedenta, productia industriala din Romania s-a micsorat cu 0,3%, in timp ce blocul comunitar a avut o crestere pe ansamblu de 0,1% fata de aprilie, iar in zona euro avansul a fost usor mai mare, de 0,5%.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), productia industriala din Romania, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in mai cu 9,8% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul contractiei severe a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, marcand a opta luna consecutiva de declin.

Fata de aprilie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,3%, ca urmare a scaderii industriei prelucratoare cu 0,1%, potrivit INS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri