Prima estimare realista de la Guvern: -7,1% scadere economica

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de guvern la rectificarea bugetara, de 4%. Aceasta este prima estimare realista ce vine de la un guvernant, in ton cu prognozele analistilor.
"Decamdata nu avem date privind descresterea economica pe semestrul unu. (...) Sigur suntem pe o descrestere economica in trimestrul doi. La sfarsitul anului, contractia economica s-a putea situa intre 6,5 si 7,1%", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Estimarea prezentata de ministrul Finantelor este cea mai pesimista furnizata pana in prezent de un membru al Executivului.

Mai devreme, presedintele Traian Basescu a declarat la Praga ca, dupa contractia economica de 6,2% din primul trimestru, nici in trimestrul al doilea, cel mai probabil, "nu va fi mai bine", dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.

Guvernul a preluat la momentul semnarii acordului cu FMI prognozele macroeconomice ale Fondului, ce prevedeau o contractie a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei cu aproximativ 4% in 2009.

Insa scaderea economiei din primul trimestru, de 6,2% fata de acelasi interval din 2008, a depasit asteptarile pietei si ale FMI, care a sugerat, prin reprezentantul sau pentru Romania si Bulgaria, ca este posibila revizuirea estimarii actuale a institutiei.

De altfel, multi analisti au inrautatit in ultimele saptamani prognozele privind evolutia economiei romanesti din acest an. Analistii ING se asteapta la o comprimare a economiei romanesti cu 7,1%, cei ai UniCredit prevad un declin de 5,2%, in timp ce analistii Raiffeisen estimeaza o scadere a PIB cu 6%.

Top 10 prognoze pentru evolutia economiei in 2009 (revizuit)


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri