Basescu: Cresterea economica negativa ar putea continua si in T2

Presedintele Traian Basescu a facut o prezentare a situatiei din Romania in fata oamenilor de afaceri cehi, precizand ca exista o recesiune economica in Romania, dar ca nu se pune problema intarzierii sau neplatii pensiilor sau salariilor.
Traian Basescu le-a prezentat cehilor o serie de indicatori economici, explicandu-le ca este foarte probabil ca in trimestrul II al anului 2009 sa existe o continuare a cresterii economice negative, "ceea ce oficial se traduce prin recesiune". Seful statului a apreciat ca in cel de-al doilea trimestru cresterea economica negativa "nu va fi mica", ci, potrivit estimarilor, va fi de 6,5-7%, informeaza NewsIn.

Presedintele Romaniei a mai spus si ca somajul este in jurul a 5,6-6% si a explicat ca principalele motivatii pentru scaderea PIB-ului sunt scaderea productiei industriale, a sectorului de constructii si a reducerii consumului din partea populatiei.

Totusi, seful statului a apreciat ca Guvernul a reusit sa mentina principalii parametri de fiscalitate - taxa unica de 16% si TVA de 19%. Pe de alta parte, Traian Basescu a asigurat ca "in Romania nu se pune problema intarzierii sau neplatii pensiilor sau salariilor".

Traian Basescu i-a asigurat pe oamenii de afaceri cehi ca bancile romanesti sunt "intr-o stare acceptabila de sanatate", in conditiile in care niciuna nu a apelat la bugetul de stat.

Traian Basescu i-a mai informat pe oamenii de afaceri ca Executivul de la Bucuresti a apelat, ca masura de siguranta, la un acord cu FMI, dar si cu CE, "ceea ce a generat un flux de bani catre banci".

"In momentul de fata, datorita sosirii primei transe de bani de la Fondul Monetar International - cinci miliarde de euro - ea a fost dirijata in rezerva BNR si Banca a inceput sa elibereze banii din rezerva care apartineau bancilor. Deja a eliberat o transa de 1 miliard de euro catre bancile comerciale, si pe data de 27 luna aceasta va incepe eliberarea unei noi transe, de circa 1,2 miliarde de euro catre bancile comerciale. Putem spune ca in Romania bancile comerciale au bani", a declarat seful statului.

Presedintele Romaniei a facut un apel la oamenii de afaceri cehi pentru a folosi banii de proiecte europene avand in vedere capacitatea redusa a Romaniei de a utiliza si de a accesa aceste fonduri. Seful statului i-a indrumat pe oamenii de afaceri cehi sa investeasca in agricultura si agroturism.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri